‘Het oog wil ook wat’

Wanneer we een website bezoeken, kijken we allemaal (onbewust) ten eerste naar het ‘uiterlijk’ van de site. We zien daarbij vaak het verschijnsel dat een goed verzorgde site betrouwbaar overkomt. Ten gevolge hiervan blijven we vervolgens vaak langer op die site. We kunnen dus stellen dat de uitspraak ‘het oog wil ook wat’ hier toepasbaar is.

Aan de hand van een voorbeeld zullen we dit nader uitleggen. Als voorbeeld zullen we een pagina van Nieuwe Sneakers gebruiken, om precies te zijn de volgende link. https://www.nieuwesneakers.nl/
Dit is hoe de pagina eruit ziet:

schermafbeelding-2017-01-13-om-21-07-06

In één oogopslag kunnen we eigenlijk al gelijk zien dat deze site goed verzorgd is. Het valt meteen op dat de kleuren van deze pagina mooi met elkaar in overeenstemming zijn. Het oranje gecombineerd met zwart komt zowel terug in het logo als op elke pagina van de website. Verder is de lay-out goed samengesteld, als we dat zo kunnen zeggen. Het logo linksboven, met bovenin mooi vormgegeven icoontjes met de belangrijkste links. Daaronder, over de gehele breedte, een foto van de desbetreffende schoen. Dit geeft een modieuze uitstraling.  Verder zijn de schoenen mooi uitgelijnd, met een overzichtelijk menu aan de linkerkant.

Een ander ontzettend belangrijke factor voor een site (en zijn betrouwbare uitstraling) is duidelijkheid en overzichtelijkheid. Het is fijn voor een bezoeker om te weten waar hij kan vinden wat hij zoekt. Dit zorgt uiteraard voor optimale efficiëntie en een eventuele aankoop. Hoe kun je dit bereiken?

  • Een makkelijke zoekoptie. Zoals we duidelijk in het voorbeeld kunnen zijn, is het belangrijk dat deze gelijk opvalt. Hier is er een zoekbalk aan het begin van elke pagina, in het midden. Hij springt er ook nog eens uit door de foto die erachter zit en veel contrast biedt.
  • Een overzichtelijk menu. Ook dit zien we goed terug in het voorbeeld. Sterker nog, hier zijn er eigenlijk twee. Bovenin, met links die naar de belangrijkste subpagina’s leiden. En aan de zijkant, een menu die naar verschillende modellen doorverwijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.